10 iun. 2009

Dezorientat ?

Atat de "aerieni" sunt tinerii absolventi de liceu, in zilele noastre ... Imi amintesc ca atunci cand am terminat liceul stiam exact ce facultate vreau sa fac ... stiam domeniu in care as vrea sa studiez. De fapt, statul promoveaza dezorientarea tinerilor (aceasta e o parere proprie); din cate stiu eu, dupa capacitate ei sunt distribuiti in licee in functie de medie ... si-atunci ei ce sa inteleaga ... ca statul alege pentru ei?
Asa ca ... de ce sa ne mai miram ca fac o facultate doar pentru diploma sau ca se insriu la 2-3 facultatii total diferite ca si domeniu. Nu le pasa ce o sa studieze, de fapt multi nici nu prea studiaza ... ai adesea senzatia ca unii fac facultatea din obligatie. Cine ii obliga? Noi toti, cei care am inteles cat de cat sensul lucrurilor. Statul nu ii exclude ... cu asta putem sa ne laudam ... nu face nici o discriminare, poti sa fi prost si tot ajungi la masa de tratative a Uniunii Europene (ete'l pe Becali).
"Ganditorii" se retrag in coltul lor si isi traiesc viata linistit incercand sa aiba cat mai putine tangente cu incultii (acestia traiesc in lumea lor in care cu 2-3 behaieli fura ciolanul altuia)
Sa fac o paranteza ... sunt foare revoltat ca Beeeecali sau EBA ma reprezinta in UE, dar simt in acelasi timp si-o nepasare. Oameni cu valuare sunt putini, insa prostimea e in continua crestere. Vrem "sa dea tara inainte" ... pai ea ar da, daca nu ar fi atatia netoti in fruntea ei (si imi permit sa exclud totusi pe cativa, printre care poate si pe Basescu ... il consider un prim pas spere ceva mai bun). Dar gata cu politica, ca nu despre asta vroiam sa vorbesc ... vorbele sunt in van ...
Ziceam de liceeni. ...
Dupa ce ca nici viata de liceean nu mai stiu sa si-o traiasca, sa simta ca au fost liceeni, sa regrete cand se termina si sa se bucura cand se revad dupa ani si ani, zboara intr-o facultate, un cuib de zeci de mii de caractere neslefuite, si-aici aripile le sunt taiate ... se lovesc de pragul de jos al evolutiei lor ... ajung ca la final sa realizeze ca au venit boi si pleaca vaci pentru ca nu au reusit sa isi dezvolde deprinderile de a alege de la viata cat mai multe lucruri care sa iti dea aripi sa urci cat mai sus.
Nu cred ca trebuie sa ne fie mila de nimeni, mila este pentru oamenii slabi ... iar intr-un ecosistem castiga cei puternici. Unii ar trebuii sa inteleaga ca pe scara evolutiei trebuie sa existe la fiecare nivel cineva. Ce-ar fi o tara plina de genii daca nu ar fi cineva care sa aplice descoperirile lor ... Ar fi ca un router de economie ...
Romania nu mai fabrica de multa vreme specialisti cu ochelari de cal ... la noi cei care termina o scoala stiu din toate cate putin ... insa greutatea vine in alegerea unei singure directii. Asa ca, multi se pierd fluctuand intre idei cu privire la directia lor.

Am o sugestie ... ajutati pe cei indecisi, impartial, sa se orienteze catre ce le place ... sa faca o facultate si apoi sa lucreze in acelas domeniu in care au studiat. In orice ocazie explicati-le ca de viata te poti bucura in mai multe feluri in asa fel incat sa fie mandrii altii de tine ... iar cel mai important ... sa fie mandrii parintii.

Un comentariu:

Madalina Tuta spunea...

Foarte bine punctat fiecare element... Ajuta-ti oameni din jur ca asa te vei ajuta si pe tine... Inca o data felicitari pentru mesajul postat.