27 iun. 2009

Criza din spatele e-ului. "E-criza"

Vorbeam anterior de cele doua crize cu care se confrunta lumea in prezent: prima (pe termen scurt), cea economica si o a doua criza, pe termen lung, care tine de schimbarea climatului de afaceri.
Aceste doua crize au in comun faptul ca o posibila solutie ar putea veni din dezvoltarea economiei digitale, bazata pe tehnologia informatiei si a comunicarii, deci in esenta pe cunostinte. Dezvoltarea sistemelor digitale poate fi descrisa ca un nou ciclu de viata al activitatilor economice electronice. Aceasta etapa are la baza progresul initial al internetului de la sfarsitul anilor 1990 si perioada mai conservatoare, de reducere a costurilor, de dupa esecul noii bule economice de la inceputul anilor 2000.
Economia mondiala se afla intr-un proces de trecere de la societatea predominant industriala la cea informationla, definita de un set de reguli care duc la aparitia a ceea ce se numeste noua economie - economia digitala. Dezvoltarea rapida din ultimii ani a tehnologiei informatiei si comunicatiilor a avut un impact puternic asupra societatii si economiei globale, aducind in prim plan schimbari fundamentale ale modelelor de productie si distributi, conditiilor comerciale, ocuparii fortei de munca si vetii cotidiene. Multe companii au inteles ca tehnologia este cea care le poate oferii un plus de valoare. Infrastructurile informationale fundamentale s-au maturizat si, azi, putini oameni se indoiesc de importanta lor in modernizarea afacerilor si de efectul lor de parghie.
Economia digitala este considerata forma superioara a economiei in general. Acest lucru este dat de efectele sale economice, adica diminuarea consumului de resurse, marirea spiritului novator si intreprinzator, cresterea productivitatii muncii si a vitezei producerii, schimbarea fenomenelor si proceselor economice, sporirea valorii adaugate, etc.
Guvernul si institutiile sale au rolul de a stimula, conduce si controla acest proces de tranzitie catre economia digitala, prin programe de actiune concrete si prin initierea unui nou cadru de reglementari specifice. Programul de actiune al Uniunii Europene "eEurope - O Societate Informationala pentru toti" constituie un important cadru de orientare.
Pentru cei interesati gasiti o multitudine de material despre tratatul de la Lisabona din 2000, initiativa eEurope2005 - O Societate Informationala pentru toti, Orizont 25, al saptelea program cadru (fp7), etc. Iar cei care vedeti din gresala carti pe tema asta ... dati-mi si mie de veste ... poate mi-a scapat.

Draga anonim, cel care ziceai la un moment dat ca nu discut teme noi legate de cercetare ... Nu fac acest lucru pentru ca prefer sa fac asta cu oameni care cerceteaza in acelas domeniu, si nu vreau sa transform acest blog intr-un blog de conferinte. Aici vreau sa discut relaxat despre alte teme, pentru ca despre cercetari discut in ultima vreme destul de des. Dar, promit sa revin cu posturi din categoria "Stiati ca".


Salutis

2 comentarii:

Sofie spunea...

Fiecare dintre noi are cate o pasinune...depinde cum le percep cei din jurul nostru.

Tu ce pasiuni ai?

Florin spunea...

comentariul asta cred ca ai vrut sa il scri mai sus .. adica la "Pasiuni morbide" ... eu o sa iti raspund si acolo