30 sept. 2010

Rotaract - a piece of cake

www.rotaractsibiu.ro - viziteaza-l acum
Rotaract este un club non-guvernamental sponsorizat de către Rotary, care cuprinde ca membrii femei şi bărbaţi între 18 şi 30 de ani. Cluburile Rotaract sunt de obicei înfiinţate de către membrii ai comunitaţii sau de studenţi şi sunt sponsorizate de către clubul local Rotary, devenind în aşa fel adevăraţi “parteneri de colaborare” şi membrii cheie a familiei Rotary.

Prin programele Rotaract, tinerii adulţi nu doar îşi sporesc cunoştinţele şi aptitudinile, dar ei raspund nevoilor fizice şi sociale ale comunitaţii lor în timp ce promovează înţelegere şi pace internaţională printr-o reţea de prietenie şi muncă în folosul comunitaţii.

Toate eforturile Rotaractului încep de la nivelul de bază şi toate cluburile Rotaract au acces la multiplele resurse ale clubului Rotary Internaţional şi ale Fundaţiei Rotary.

Ca unul dintre cele mai importante şi cel mai rapid dezvoltate programe comunitare ale Rotary, cu peste 7,600 de cluburi Rotaract în 158 de ţări, Rotaract a devenit un fenomen global.

Clubul Rotaract Sibiu
Clubul ROTARACT SIBIU a fost înfiinţat în 1997, dar a fost recunoscut de către Rotary International în anul 2000, iar până în momentul de faţă a întreprins diferite acţiuni în sprijinul comunităţii sibiene.

Scurt istoric!

Rotaract, ca program comunitar a Rotary Internaţional pentru tineri adulţi între 18-30 de ani, a fost inaugurat oficial în ianuarie 1968 sub preşedintele Rotary International Luther Hodges. Pe 13 martie 1968, Clubul Rotaract Universitate din Carolina de Nord (North Carolina), sponsorizat de către Clubul Rotary din North Charlotte, North Carolina, SUA, a fost primul club care a fost cartat oficial. Deşi acest club a fost primul recunoscut oficial, Rotarienii au sponsorizat organizaţii similare de tineri adulţi încă de la începutul anilor 1920.
Predecesorii Rotaractului, cluburile Twenty-Thirty (Douăzeci-Trezeci), au fost pentru prima dată sponsorizate de către Clubul Rotary Sacramento, California, SUA. Cluburile se bazau pe principile şi ţelurile cluburilor Rotary ce le sponsorizau, iar statutul de membru era acordat atât tinerilor profesionişti, cât şi studenţilor. Prima întâlnire a clubului Twenty-Thirty s-a ţinut pe 19 decembrie 1922. La un moment dat această mişcare a cuprins 125 de cluburi sub sponsorizarea cluburilor Rotary din California, care au publicat şi o revistă lunară.
În 1927 au fost înfiinţate cluburile Round Table în Marea Britanie şi Irlanda. Statutul de membru în cluburile Round Table era acordat bărbaţilor tineri între 18 şi 40 de ani, iar până în 1935 existau deja 90 de cluburi Round Table. În noiembrie 1930, primul club Apex a fost fondat în Geelong, Australia. Cluburile Apex au crescut rapid în număr, ajungând la numărul de 20 în doar câţiva ani. Aceste cluburi erau sponsorizate de către cluburile Rotary şi erau deschise profesioniştilor şi studenţilor între 18 şi 35 de ani.
Cluburi similare, sponsorizate de către Rotary, au continuat să apară simultan şi independent pe întreg globul. Cluburi Unisserve în India, cluburi Orbis în America de Sud, cluburi Rotors în Africa de Sud, Paul Harris Circles în Europa şi cluburi Quadrant în Statele Unite sunt unele dintre cele mai cunoscute exemple. În cele din urmă aceste cluburi au pus bazele dezvoltării viitoare a Rotaractului, deoarece cluburile au început să adopte noi nume sub programele Rotaract.
Decizia de a adopta programul Rotaract a fost luată pe când protestele studenţilor din toată lumea creşteau îngrijorător în faţa Rotarienilor. Programul Rotaract a fost adoptat pentru a crea mijloace de canalizare a energiei tinerilor adulţi în activităţi pozitive de pe urma cărora comunitatea să poată beneficia.
Un comitet special a fost format în 1966 pentru a elabora un nou program de club comunitar pentru adulţi tineri. Astfel comitetul a decis ca „Rotaract” să fie cel mai potrivit nume pentru program – o combinaţie între cuvintele „Rotary” şi „action”. Comitetul a decis ca femei tinere să aiva dreptul de a se alătura cu drepturi egale ca barbaţii.
Până în anul 1981 Rotaract a devenit atât de popular încât Rotaractienii din Africa de Sud au decis să găzduiască prima conferinţă INTEROTA, întâlnirea internaţională a tuturor Rotaractienilor. Conferinţele următoare s-au ţinut de atunci la fiecare trei ani. Până acum conferinţe s-au ţinut în Africa de Sud, Australia, Anglia, Turcia, Mexico şi Brazilia. Conferinţa din 2005 s-a ţinut la München, Germania, iar următoarea din 2008 va fi în Coreea.
Diferite evenimente de la începutul anilor 1990 au ajutat la fortificarea mişcării Rotaractiene. În februarie 1991 primul club Rotaract din Europa de Est a fost cartat în Budapesta, Ungaria, cu ajutorul Rotaractienilor austrieci. Legăturile cu Europa de Est au devenit mai puternice cînd aceiaşi Rotaractieni austrieci au ajutat la cartarea Clubului Rotaract Praga în 1991. În martie 1992 Comitetul director a Rotary International a înfiinţat World Rotaract Week (Săptămîna Globală a Rotaractului), care este sărbătorită anual în săptămâna de 13 martie pentru a comemora cartarea primului club Rotaract.
Începând cu 1968 Rotaractieni au dovedit constant că pot fi o forţă de schimbare inovatoare şi pozitivă în comunităţile lor. Activităţile comunitare cele mai des întreprinse includ proiecte pentru îmbunătăţirea mediului, vizite la cei mai în vârstă sau la invalizi, campanii pentru donarea de sânge şi organe şi ajutarea ţărilor în curs de dezvoltare. Unul dintre cele mai ingenioase proiecte întreprinse de Rotaractieni a fost proiectul Cluburilor Rotaract Heemstede şi Hillegom-Lissee din Olanda în anul 1987. Pentru a strânge fonduri pentru PolioPlus (program internaţional de eradicare a poliomielitei din întreaga lume), Rotaractienii de la cele două cluburi au întreprins un circuit de ciclism ambiţios de a străbate Canalul Mânecii la care au participat 36 de Rotaractieni. Această cursă a dus la strângerea a US$210,000 pentru PolioPlus şi le-a asigurat Rotaractienilor un loc în Cartea Recordurilor pentru cea mai repede traversare.
În ziua de astăzi Rotaract continuă să cunoască o creştere fenomenală. Până acum există peste 7,600 de cluburi Rotaract în peste 158 de ţări, cu un număr de membrii de peste 176,000 de Rotaractieni. În timp ce programul continuă să crească, Rotaractieni dovedesc în mod repetat că sunt pregătiţi pentru „Fellowship trough Service”.

Alte texte ...

ROTARACT este o organizaţie internaţională de tineri cu varste intre 18 si 30 de ani (numele înseamnă “Rotary Action”), prezentă în România de mai bine de 10 ani. ROTARACT are ca scop formarea tinerilor ca lideri ai comunităţilor din care fac parte, prin munca şi serviciile voluntare depuse în folosul comunităţii, pe plan local şi în întreaga lume. A fost fondat în 1968 de Rotary şi are în prezent în jur de 150.000 membri reuniţi în peste 7.000 de cluburi fără distincţie de rasă, sex, naţiune. Rotary International, organizaţia sub umbrela căreia funcţionează ROTARACT, are peste 1,3 milioane membri pe tot globul, fiind cea mai mare asociaţie umanitară din lume.

Cluburile ROTARACT au ca arie de actiune comunitatile in care se afla precum si sunt sponsorizati de un club Rotary local. Asta ii face adevarati "parteneri in serviciu" si membri cheie in familia Rotary.
Toate eforturile ROTARACT sunt la nivel local, dar si districtual, cu membri care se adreseaza nevoilor sociale si fizice ale comunitatii din care provine, promovand totodata intelegerea internationala si pacea intr-un context de prietenie si serviciu.

Niciun comentariu: