6 feb. 2009

Copiatul: arta vs. furt

Pe durata anilor de studii ne intalnim adesea cu materii al caror sens nu il intelegem ... materii care pentru noi (elevi,liceeni,studenti,masteranzi,doctoranzi) nu prezinta nici un interes.
Asa ca ... te gandest la cum sa iti usurezi evaluarea ... si incepi sa iti pui problema unei metode de a copia ceva.

Copiatul: arta vs. furt

Consider copiatul un furt ... atunci cand metoda de copiere este jalnica (lucru care il jigneste si pe profesor) .... dar este o adevarata arta sa reusesti sa copiezi printr-o metoda ingenioasa, astfel incat profesorul sa nu banuiasca nimic .
Profesorul nu poate sa te invinovateasca de furt atata timp cat nu poate demonstra asta; asa ca asteapta momentul in care tu o sa copiezi pentru a-ti vadea metoda ... dupa ce a vazut cum copiezi ... urmeaza partea dulce pentru profesor ... isi gusta "victoria" impotriva unui "infractor" ... te mai lasa sa scri ... sa te mai agiti ... sa mai transpiri de emotii ...
Daca ai reust sa copiezi fara sa isi dea seama profesorul ... atunci esti maestru ... dar ca sa faci o arta din copiat ... trebuie sa practici cele mai bune metode.

Metode de copiat (Uniunea Nationala a Studentilor din Romania)
  1. Pe primul loc este metoda Hands free - are nevoie de 2 persoane, cel care dicteaza si cel care merge la examen. Datorita evolutiei tehnologiei, lita foarte subtire a castii de anul trecut a disparut, iar transmisia se face fara fir.
  2. Servite - Metoda greu de depistat are o rata de promovare de 100%, depinzand doar de rabdarea studentului, inaintea examenului, cand construieste lucrarile servite.
  3. Copiatul din Copiute, carti, cursuri - este a treia in topul preferintelor si este „utilizata si de parintii nostri”, spun cei de la UNSR. Aceasta necesita multa bunavointa din partea profesorului. Cu o rata a depistarii cam ridicata, metoda are un procent al promovarii de 80%.
  4. Zgariate. Ca si servitele, aceasta metoda de copiat necesita o munca foarte laborioasa in ziua dinaintea examenului. Este utilizata urma lasata de pix in urma copierii cursurilor. Este o metoda folosita de studentii cu vederea foarte buna, dar si cu o rabdare pe masura.
  5. Colegul din fata/stanga/dreapta - pentru aceasta metoda e nevoie de doua persoane, dintre care una trebuie neaparat sa mai si invete. 70% dintre studentii care o folosesc trec testul.
  6. Colegul de afara - Intotdeauna se gaseste un prieten care sa cunoasca materia mai bine si care sa fie dispus sa treaca pe la facultate. „Mai avem nevoie de o scuza pentru a iesi din examen, la inceput, pentru a-i da subiectele si la sfarsit, pentru a-ti lua lucrarea. Profesorul nu are voie sa-si dea seama ce se intampla, rata de promovare depinzand doar de cunostintele prietenului”, spun cei de la UNSR.
  7. Scris in palma, pe banca, pe picior, pe incaltaminte Aceasta metoda are destule sanse de reusita. Depinzand de bunavointa profesorului, aceasta metoda este utilizata mai mult de fete, probabilitatea de promovare fiind putin peste 50 %.
  8. Metoda prin Sms se situeaza locul opt, iar cea cu furatul de informatii de pe telefonul mobil pe locul al zecelea. Aceste metode de copiat sunt utilizate destul de des, insa nu sunt prea eficiente. „Sunt necesare in momentul in care nu-ti aduci aminte anumite lucruri. Nu sunt utilizate pentru a promova un examen”, spun studentii.
  9. Pe al noulea loc in top se afla Mersul la toaleta - o stratagema utilizata cu precadere de studentii care doar vor sa isi aminteasca ceva. Este destul de usor de folosit, insa rata de promovare este sub 30%.
  10. Si in sfarsit, pe ultimul loc se afla metoda folosirii unui pix cu ultraviolete. Aceasta este o tehnica mai noua de copiat care necesita, pe langa pixul cu ultraviolete, o pereche de ochelari cu care sa se poata observa scrisul. In cazul in care este soare in sala, aceasta metoda este foarte eficienta.
  11. BONUS. Doi magneţi minusculi, care se introduc în urechi şi acţionează pe principiul hands-free. Originala metodă de copiat are însă un dezavantaj: magneţii pot rămâne blocaţi în ureche. În ultima săptămână, 10 studenţi au avut nevoie de ajutorul specialiştilor ORL. (sursa: Realitatea)
  12. EXPERTI IN DOMENIU. Pix transparent in care se afla o fituica. Pentru a intra mai mult text, se scrie fara spatii. Promovabilitate 100% (sursa: Chips - coleg liceu)
  13. ULTIMA ORA. Se ia eticheta de la o sticla de suc, se scaneaza, si se scrie pe eticheta in loc de informatiile de pe ea, informatii din curs. Apoi se lipeste inapoi pe sticla. (sursa: Chips - coleg liceu)

Nu uitati ... ca aceste metode nu le sunt straine nici profesorilor ... si, mai ales, nici mie ....

3 comentarii:

Anonim spunea...

...copiatul inseamna lipsa de fairplay, atat fata de colegi cat si fata de cadrul didactic...cel putin parerea mea...

zuPPazThaR spunea...

1.Copiatul nu ar fi necesar daca profesorul isi face materia placuta si inteleasa in randul elevilor. Profesorii peda nu ar trebui sa faca prea mare caz din copiere.
2.Copiatul nu ar fi necesar daca evaluarea ar fi facuta 100% corect:evaluari partiale, proiecte, prezente, activitate, etc
3.Copiatul este de obicei ingaduit de profesor
4.copiatul trebuie sa respecte totusi unele reguli de bun simt. Din punctul meu de vedere metodele 1,2,3,4,10,12 nu se incadreaza in nici o regula de bun simt. Schimbarea unei replici cu colegul(pe principiul "cui pe cui se scoate", deci colaborare reciproca), scrierea unei formule/fraze pe banca/pe mana, sunt relativ ok
Interesant postul :)

Anonim spunea...

si eu care credeam ca le-ai postat ca sa ne ajuti :)) ... anyway, nu cred ca o sa am nevoie sa copiez tocmai la info ;)) ... sau cel putin sper :-"