3 dec. 2009

Mos Nicolae ... te-ai pregătit ?

Sfântul Nicolae s-a nascut in Asia Mica (la nord de Bethlehem) in anul 270, intr-o familie bogata si foarte credincioasa. La moartea ambilor parinti a mostenit intreaga avere, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe oamenii nevoiasi. Legenda spune ca Dumnezeu i-a ghidat pașii către Mira unde a fost făcut arhiereu. Recunoscut de către toți ca fiind un om generos, moare la 6 decembrie 329, după o viață simplă în serviciul săracilor.

Se spune că fetele unui nobil sărac din acea locație, nu se puteau mărita datorită neajunsurilor financiare din acea vreme. Când a trebuit sa se casatoreasca, prima fata din cele trei ale nobilului, Nicolae a lăsat noaptea, la uşa acestuia, un săculeţ cu aur.
Povestea s-a repetat întocmai şi in cazul celei de-a doua fată. Curios sa vada cine este acel om misterios ce i-a oferit acei săculeți de aur, părintele celor 3 fete s-a hotărât să-l aștepte, noaptea înaintea casătoriei celei de-a treia fete. În acea noapte, nobilul a stat de paza şi l-a văzut pe omul care lăsa săculeţul cu aur. Legenda spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, iar săculețul a căzut într-o pereche de ghete ce erau puse la uscat lângă șemineu.

După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentaţiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (în iconografia apuseană).

Astfel că, a rămas în timp obiceiul ca de Sf. Nicolae, copii să-și pregătească ghetuțele și să le pun lângă șemineu. În alte legende, săculețul de galbeni cădea pe horn în șosetele agățate la uscat la șemineu. În familia mea ... Moș Nicolae trebuia să arunce cadourile pe gaura cheii pentru că eu nu îmi puneam ghetele lângă hota de la aragaz

PS: un banc simpatic
-Ce cadou vrei sa-i faci prietenei tale de Mos Nicolae?
-Toata dragostea mea!
-Dar asta-i curata risipa. De Craciun ce o sa-i mai dai?

Un comentariu:

Gabriela S spunea...

Imi permit sa adaug ceva postarii tale - e vorba de o completare a relatarii starii in care se afla familia nobilului sarac - :

"Era un bărbat în cetatea aceea, dintre cei slăviţi şi bogaţi, care mai pe urmă a rămas sărac şi neslăvit. Bărbatul acela avea trei fete foarte frumoase şi acum, fiind lipsit de toate cele de trebuinţă, nu avea nici hrană, nici îmbrăcăminte şi cugeta să-şi dea fetele sale spre desfrînare, iar casa sa să o facă casă necurată, pentru sărăcia lui cea mare, ca doar astfel să aibă ceva de folos şi să cîştige pentru el şi fetele sale îmbrăcăminte şi hrană.'

Frumoase ganduri!
Iti doresc un 'Sf Nicolae' generos!