10 iul. 2009

Prima casa ...

"Ca sa obtii un imprumut trebuie intai sa demonstrezi ca nu ai nevoie de el" - Murphy

Frumoasa, in aparenta, initiativa cu "creditul pentru prima casa".
Pacat ca nu se adreseaza oricui ... si bineinteles ca totul este in favoarea statului si a bancilor.
Avantajul este ca li se intinde o mana cuplurilor care locuiesc cu parintii si dispun amandoi de un salariu frumos; se pot orienta acum mult mai bine spre un credit. Creditul pentru prima casa nu cred ca este elaborat pentru a motiva pe altii sa faca un credit, ci pentru a ajuta pe cei care doreau sa faca un credit si nu isi permiteau in conditiile actuale de criza ... si pentru speculanti.

Pentru a putea beneficia de creditul pentru prima casa, legislatia prevede urmatoarele criterii de eligibilitate:
  • sa nu detii o locuinta (obtinuta pe orice cale), singur sau cu altcineva.
  • sa nu beneficiezi de un credit ipotecar
  • sa ai un avans de 5% din valoarea totala
  • sa faci un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, echivalent cu 3 rate
  • sa faci o ipoteca de rang 1 in favoarea statului
  • sa nu instrainezi locuinta in primii 5 ani
  • sa asiguri locuinta cu drepturile de despagubire in favoarea statului
la care se adauga:
  • creditul poate fi luat pe maxim 30 de ani
  • salariul minim pentru a primi creditul trebuie sa fie de 400 euro
  • poti sa iei credit impreuna cu cineva insa varsta acelei persoane nu trebuie sa depaseasca 70 de ani pana la incheierea perioadei de creditare, sa nu aiba un alt credit, sa nu fie pe lista neagra a unei banci, sa aiba un venit fix, etc.
Asa ca ... investitorii in imobiliare sa multumeasca guvernului ca a facut ceva pentru ei, pentru ca programul asta tind sa cred ca nu se adreseaza tinerilor. Oare cati tineri isi permit ... de exemplu, un tanar care a terminat stiinte economice si lucreaza intr-o banca sau o alta institutie, ar ajunge sa aiba un salariu de minim 400 euro ...??
Sau poate au facut o gresala ... se refereau la tineri de peste 30 de ani sau au vrut sa zica 400 lei si din gresala au scris euro.

Si ... ca sa fie treaba treabă ... vanzatorii au mai crescut si ei preturile cu 10% in speranta ca se vor ingramadii cumparatorii. Programul asta amana scaderea preturilor la imobiliare ... e doar o stagnare oameni buni ... lasati vanzatorii sa viseze la cai verzi pe pereti ...

Eu, mai astept un lucru ... sa o iau razna sa incep sa cred ca lei=euro ...

Salutis



PS: o idee buna cred ca ar fi fost ca statul sa subventioneze dobanda la un credit ipotecar, nu sa garanteze in favoare bancii imprumutul.


Adaugat 15.07.2009
Capcanele creditului în euro pentru „Prima casă”
Adaugat 21.07.2009
Bucureştiul umileşte din nou Berlinul la preţurile apartamentelor
Inflaţia imobiliară generată de programul “Prima casă” face ca preţurile locuinţelor din capitala României să fie din nou mai mari decât preţurile celor din capitala Germaniei. [CITESTE MAI MULT]

6 comentarii:

Sofie spunea...

"Prima casa" e un plan bine pus la punct de stat de a scoate imobiliarele din criza si nu numai,dar si o motivatie pentru tinerii casatoriti sa-si achizitioneze o casa cat mai repede.

Iar in ceea ce priveste asteptarea ta...eu zic sa mai astepti pana in 2012 ca ar fi pacat sa o iei razna ... poate trecem si noi la moneda euro, iar atunci poti sa crezi ca lei=euro!

Florin spunea...

Eu totusi cred ca imobiliarele nu aveau nevoie de ajutor din partea statului, Atata timp cat imobilele sunt supraevaluate. Cred ca se infige prea mult mana in buzunarul romanului ... toti cred ca noi ne-am nascut pe o mina de aur si scoatem banii cum scoate bunica cartofii din pamant.
Ca sa vezi pana unde tine tupeul ... dupa ce ca au crescut preturile pentru ca nu cumva sa iasa in pierdere ... vor sa vanda apartamentul propriului copil astfel sa poata lua un credit la o dobanda avantajoasa si sa reinvesteasca.
Asta e ... daca taica-meu nu a vrut sa fie rege ... trebuie sa lupt eu sa ajung. :))

Anonim spunea...

eu cred ca e totusi ok programul "prima casa", au un mic avantaj cei din bucuresti unde salariile sunt mai mari un pik,si cam majoritatea castiga 400 euro minim ; deasemenea mi se pare ok si din punct de vedere al dobanzii care din cate stiu eu nu trebuie sa depasasca 2,75%.asa ca mai luati-va un job...si pune-ti mana pe munca nu va mai vaitati atat.. VA PUP.

Florin spunea...

Of of ... ca vorbiti din auzite ...
Dobanda se calculeaza astfel: rata dobanzii EURIBOR la 3 luni plus o marja de maximum 4,00 % pe an pentru creditele in euro.
Azi EURIBOR la 3 luni era de 0.985.
Astfel ca dobanda ajunge la 4.985 ... putin mai mult decat ziceai tu. Dobanda poate sa creasca in functie de EURIBOR, bancile neavand dreptul sa mareasca dobanda (adica acei 4%).
Ca veni vorba de dobanda ... chiar este o dobanda foaaaaarte buna la euro. E pacat sa nu profite lumea de ea (doar sunt atatea metode speculative ;) )

Alexandra spunea...

Am facut eu un calculul, la un ap de 2 camere (sunt mai ieftine cele noi decat cele vechi) la un pret de 48.000 eur :
-avans 2400 eur, iti trebuie credit de 45600 eur, pe 20 de ani iasa o dobanda DAE de 5.16% cu 323 EUR rata, iar pe 30 de ani iasa DAE la 5.43 % cu o rata de 270 EUR
-pe langa asta mai trebuie platit la fond com de analiza 0.15% plus anual 0.37% com de gest tot la fond
-mai trebuie facuta evaluare e cel putin 300 ron
-separat ipoteca la vreo 2000-3000 ron
-asigurare imobil 100-150 eur
-inscriere arhiva cca 90 lei
Avantajul la Prima casa e ca daca pleci din banca iti ramane aceeasi dobanda, dar la un credit imobiliar normal se majoreaza si marja si s iau si comisioane.
Oricum nu e simplu deloc, si nici ieftin nu e.
Bafta!!

Anonim spunea...

Daca vedeti anunturi de vanzari de case/apartemente in Bucuresti...un apartament cu o camera in zona Vitan(nu Manhattan sau ceva de genu') costa,la un moment dat 110 000 de euro.