6 ian. 2009

Saracii romani ....

"Romanii sunt saraci"(ironic) si asta o stie toata lumea; nu avem bani ... nu avem bani sa cumparam o a doua casa. Pe romani nu-i multumeste putinul lor ci doresc mult si des. Acum sa nu se inteleaga gresit, este foarte bine sa iti doresti mereu mai mult, dar este foarte aiurea sa te lasi transformat intr-un lacom. Sa incepi sa strangi lucruri de dragul de a le sti in jurul tau.

Analiza situatiei romanilor post modernizare.
Odata cu sfarsitul dictaturii ceausite in Romania si-a facut aparitia si tehnologia mult mai accesibila populatiei. Dar aceasta tehnologie nu a fost in totalitate accesibila tuturor romanilor ... si astfel acestia au inceput sa ravneasca. Daca in perioada ceausista romanii puteau, sau isi perimteau, sa cumpere ceea ce isi doreau (sau mai bine zis ceea ce gasea) odata cu mileniul 3 a venit limitarea spre accesibilitate. Romanii, cu ravna in samge ... cu pofta enorma de a acapara, de a duce la el in casa tot ce vede la altii, ca nu cumva sa aiba mai putine, au inceput sa resimta efectele bumului vanzarilor de bunurilor. Piata romaneasca devenise ca o crescatorie de cumparatori ... foarte multe tari au inceput sa trimita produse spre Romania, cat mai diversificate, uneroi chiar produse la care nu se tinea cont de calitatea acestora. Puietul de cumparatori consuma toata oferta de pe piata astfel multumind vanzatori, care au inceput sa observe ca piata romaneasca poate sa absoarba si produse de calitate slaba. Asa ca a urmat o perioada in care pe piata romaneasca au fost aruncate produse slabe calitativ, care, asa cum se asteptau si vanzatorii, au fost destul de rapid absorbite de masa nesatula de cumparatori.
Un lucru important a inceput prin 2005 cand romanii au inceput sa ceara si calitate, astfel bunurile de calitate au inceput sa isi faca aparita tot mai mult insa la un pret mai ridicat. Spre uimirea vanzatorilor, acestea se videau destul de bine; romanii, din dorinta lor de acaparare, au inceput sa se imprumute pentru a procura aceste bunuri, astfel dezvoltandu-se din ce in ce mai mult sistemul de camata (camata la toate nivelele .. de la cea bancara pana la cea ad-hoc). Odata cu trecerea timpului romanii au inceput sa se loveasca tot mai mult de golul din portofele astfel creandu-se sindromul cumparatorului nesadisfacut. Sindromul a inceput sa se manifeste prin dezaprobarea produselor fabricate in tarile asiatice si romania (acestea fiind considerate de proasta calitate) si explozia de cumparaturi realizata in preajma sarbatorilor, cand se primesc primele.
Romanul nu isi permite sa cumpere ... dar este fixist. Adica, daca a invatat sa fie nemultumit de situatia portofelului, nu poate renunta la acest complex. El inca isi mai doreste tot ceea ce au si altii (nu ca i-ar trebuii ... dar sa fie acolo). Si, pe langa toate acestea, nu pierde nici o ocazie pentru scoate in evidenta partea negativa a lucrurilor.
Sa privim piata actuala: oferta este foarte diversificata, este permisibila, in dezvoltare continua, concurenta se afla pe un trend ascendent, etc. Problema insa apare la nivelul mentalitatii ... romanii nu inteleg ca un nivel constant de sadisfacere a necesitatilor (aplicandu-se binenteles costul de oportunitate) este mult mai benefic. Pe cat de plin este cosul de cumparaturi pe atat de plin este si cosul de gunoi. O parte din produsele cumparate de o peroana in exces sunt aruncate datorita degradarii acestora. Daca acest procent de cuparaturi ineficienta ar incepe sa tinda spre zero, balanta cheltuielilor ar tinde spre echilibrare. Valoarea acestor bunuri inutile ar ajuta la sadisfacerea altor necesitati si astfel senzatia de neajuns ar fi mai redusa.
Multi spun ca "am fost la magazin, am cheltuit toti banii si m-am intor cu plasa aproape goala" ... oare s-au gandit ca au fost zile in care au cheltuit la fel toti banii si s-au intors cu porbagajele pline de produse, ca apoi dupa cateva zile acestea sa isi gaseasca locul in cosul de gunoi.
Graficul cumparaturilor unui roman l-as asimila unui puls cardiac, adica este cam la fel cu graficul sistolic.

Ce scria in presa:
"Românii cheltuiesc aproape tot ce câştigă. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în trimestrul al treilea, cheltuielile lunare ale populaţiei au însumat 1.954 de lei pe gospodărie. Cifra reprezintă 90,3% din veniturile medii, de 2.164 de lei pe gospodărie.
Astfel, un român a câştigat în medie, în perioada iulie-septembrie, 743 de lei pe lună, arată datele INS. Din această sumă, a cheltuit 671 de lei."

Tu ce parere ai ?
.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Parere...oare chiar trebuie sa`mi dau parerea? Parerea mea concide poate cu parerea a inca jumatate din populatia Romaniei.
"Romanii sunt saraci"(Nu e deloc ironic, e adevarat). Bineinteles ca nu avem bani, poate unii dintre noi abia isi acopera cheltuielile lunare, printre care enumeram: plata chiriei la casa (nu sunt foarte multi care au propria casa), curentul, gazul, apa, intrun singur cuvant: utilitatile. Sa nu mai zic de cei care mai au si 1-2 copii pe care ii trimit la scoala, si era sa`mi scape si macarea si imbracamintea sunt o necesitate. Aaaa, era sa uit ! toate acestea sa le faci cu un salar de 600 lei/luna. In total 1200 lei/luna. Oare suficienti pentru a acoperi toate cheltuielile unei familii cu 4 membrii ?
Faptul ca iti doresti mai mult de la viata asta...pe care toti o avem, nu inseamna ca te lasi transformat intrun lacom, dar decat sa muncesti decat pentru a-ti plati datoriile, mai bine aspiri spre o viata mai buna.
-Cine iti poate oferi un trai de viata mai decent in Romania ?? NIMENI ! Nici macar actualul presedinte al Romaniei sau Guvernul.
-De ce nu putem avea si noi, romanii, o viata normala ca in Occident?
-Cand o sa ne putem bucura si noi, de vacante in Hawaii sau sa vizitam Parisul sau Londra? Probabil ca in alta viata.
Asa, mai departe...Romananul cheltuie mult si aiurea. Care roman? Ala care isi permite? Dar de ce isi permite? Pentru ca are bani. Bani...bani...si iar bani...
Cheltuie mult, si umple cosul de cumparaturi... (si cosul de gunoi, mai tarziu) cel care are bani, dar cel care abia se chinuie...cu banii...ala ce mai umple? El tine portofelul strans, gandindu-se la ziua de maine, ce le da copiilor de mancare, cu ce ii imbraca la scoala..ce face maine de mancare. Chiar daca vi se pare aiurea, acesta este purul adevar, despre oamenii care traiesc in Romania. Nu zic ca Romania este o tara saraca, pentru ca as gresi enorm de mult. Romania chiar este o tara bogata, insa, noi, romanii, ne batem joc de tara asta.
De ce munca nu este platita la fel ca in Occident? De ce oamenii nu sunt pregatiti la fel ca in Vest?
Acum deja,dam peste partea politica...tema pe care nu vreau sa o dezbat acum.
Deci, in cateva cuvinte...Romanii o duc rau in Romania.

zuPPazThaR spunea...

Din punctul meu de vedere...contrar comment-ului de mai sus...de vina nu este salariul brut minim, sau alte cele...
De vina suntem noi.
Cine i-a pus pe cei fara o pregatire profesionala, fara un loc de munca bine platit samd sa faca 2-3 copii. Sunt absolut de acord ca nu poti trai cu 1200 pe luna 4 membrii, dar acest aspect trebuia analizat inainte.
Daca este sa analizam mai bine ai putea face ceva si in Romania...ca nu iti dai interesul, e fix problema ta!
Sa zicem ca ai 23 de ani, o amarata de generala terminata(deci 8 clase) si lucrezi la real pe 700RON +20 de bonuri(20x7,5=150) un total de 850ron...Intretinerea pe IARNA...150-200, curent, telefon, cablu, net=100 deci aproximativ 300, hai sa spunem 400. Si deci iti raman 450 pentru mancare si restul. Daca ai sti sa ii gestionezi eu cred ca te poti descurca. Nu te vei lafai, dar nici nu vei muri de foame. Insa in situatia aceea NU iti permiti (ce ciudat suna) sa ai copii.
Suntem saraci, dar nu material....Saraci cu duhu!